Rasbeschrijving van de Border Collie

Karakter
De Border Collie mag niet zenuwachtig, nog agressief zijn, maar moet levendig, oplettend, scherp reageren en intelligent zijn.

Algemene verschijning
Moet zijn een evenredige hond, het vloeiende silouet moet kwaliteit, sierlijkheid en fraaie harmonie vertonen, samen met voldoende substantie, waardoor de indruk wordt gewekt dat het dier in staat is gedurende lange tijd ijverig zijn plicht te doen. Iedere neiging naar grofheid of zwakte moet als ongewenst worden aangemerkt.

Hoofd en schedel
Schedel tamelijk breed zonder uitstekende achterhoofdsknobbel. De wangen mogen niet zwaar of bolvormig zijn. De naar de neuspunt versmallende voorsnuit moet matig kort en krachtig zijn. Schedel en voorsnuit zijn bijna even lang. Zwarte neus, behalve wanneer het een bruine hond betreft; dan mag de neuskleur bruin zijn. Goed ontwikkelde neusgaten. Stop duidelijk aangegeven.

Ogen
De ogen moeten ver uiteen staan, ovaal van vorm en donkerbruin, behalve bij de Blue Merles waar een of beide ogen geheel of gedeeltelijk blauw mogen zijn. De uitdrukking moet zacht, levendig, alert en verstandig zijn.

Oren
De oren zijn middelmatig groot en matig dik. Ze worden rechtopstaand of half opgericht en ver uit elkaar gedragen en zijn zeer beweeglijk.

Gebit
De tanden moeten sterk zijn, perfect en compleet scharen. De bovensnijtanden moeten vlak voor de onder snijtanden staan en de tanden moeten recht in de kaak staan.

Hals
De hals moet van goede lengte zijn, krachtig en gespierd zonder overdrijving en iets gebogen en breder naar de schouder.


Voorhand
De voorbenen staan van voren gezien evenwijdig, de middenvoeten staan terzijde gezien iets schuin naar voren. Het bot moet rond en sterk zijn, maar niet zwaar. Schouders schuin geplaatst en de ellebogen goed aangesloten.

Lichaam
Atletische verschijning, de ribben goed gebogen, diepe en tamelijk brede borstkas. De rug moet breed en sterk zijn, met brede gespierde maar niet opgetrokken lendenen. Het lichaam is iets langer dan de hoogte van de schouders.

Achterhand
Moet breed en gespierd zijn, het kruis verloopt vloeiend naar de staartwortel. De dijen moeten lang, diep en goed gespierd zijn. Goed gebogen knieen en krachtige sprongen, die laag geplaatst moeten zijn. De achtermiddenvoeten moeten goede botten hebben en van achteren gezien evenwijdig lopen.

Voeten
Ovaal van vorm, dikke, sterke en perfecte voetzolen. Tenen matig gebogen en goed aangesloten. Sterke korte nagels.

Gang
De beweging moet makkelijk, vloeiend en onvermoeibaar zijn, waarbij de voeten zo laag mogelijk worden opgetild. De indruk moet worden gewekt dat de hond gemakkelijk kan sluipen en snelheid kan maken. Van voren gezien beweegt de hond recht, zonder zwakte in de schouders, ellebogen of polsen. Van achteren gezien drijven de benen met kracht en soepelheid, de hakken niet te dicht bij elkaar, noch te ver uit elkaar.

Staart
De staart moet matig lang zijn, de wervels reikend tot de hak. Hij moet laag ingeplant zijn, goed bevederd en de staartpunt licht naar boven gebogen, gracieus de lijn over rug en kruis volgend. Tijdens opwinding mag de staart worden opgeheven, maar nooit over de rug gedragen worden.

Vacht
Er zijn twee vachttypen: de kortharige en de half-langharige. In beide gevallen moet de bovenvacht weersbestendig zijn. De half-langharige varieteit bezit overvloedige beharing aan hals, broek en staart. Op de snuit, oren, voorbenen (uitgezonderd de bevedering) en op de achtermiddenvoeten moet het haar kort en zacht zijn.

Kleur
Alle mogelijke kleurvariaties zijn toegestaan, maar wit mag nooit overheersen.

Grootte
Ideale schofthoogte voor reuen: 21 inches, (53,34 cm), voor teven iets minder.

Fouten
Iedere afwijking van bovenstaande punten moet als fout worden beschouwd. Naarmate de graad van de afwijking moet de zwaarte van de fout worden aangerekend.

<

Louis Vuitton Outlet

Louis Vuitton Outlet

Louis Vuitton Shoes

Louis Vuitton Handbags

Louis Vuitton Purses

http://www.cacconference.org/NewFolder1/editor/editor/louis-vuitton-outlet.asp

replica watches

fake watches

swiss replica watches

replica watches au

http://www.cacconference.org/NewFolder1/editor/editor/replica-watches.asp

Replica Watches